Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Χταπόδι στιφάδο

...του Νίκου Κεχαγιά




ΥΛΙΚΑ:

  • 1 χταπόδι 1,5 – 2 κιλά
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλιές ξίδι
  • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 4-5 φύλλα δάφνης
  • 1 κιλό φρέσκες ντομάτες
  • 10 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 πρέζα κίμινο
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια σε τρεχούμενο νερό.
Bάζουμε το χταπόδι στη φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νερό, μέχρι να βγάλει το δικό του νερό.
Mόλις βράσει, το κόβουμε σε κομμάτια, προσθέτουμε το ξύδι, το κρασί και το μεγάλο κρεμμύδι και όταν το κρεμμύδι πάρει χρώμα, προσθέτουμε τις ντομάτες (τριμμένες), το λάδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, 2 φλιτζάνια νερό και τα κρεμμυδάκια.
Aφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να χυλώσει η σάλτσα του.