Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Φακές ...αλλιώτικες

...του Μανώλη Κονταράκη




Υλικά (για 4 άτομα)

  • 250 γρ. φακές καθαρισμένες
  • 1 κόκκινη πιπεριά (σπέντζα) κομμένη σε κυβάκια
  • 10 τοματίνια κομμένα σε τέταρτα
  • 1 αγγουράκι κομμένο σε κυβάκια
  • 3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μέλι
  • 25ml ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια της σούπας μηλόξυδο
  • Χυμός από ένα λεμόνι
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τις φακές για 10 λεπτά, πετάμε το νερό της πρώτης βράσης και προσθέτουμε καθαρό. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Όταν είναι έτοιμες τις σουρώνουμε και τις κρυώνουμε σε τρεχούμενο νερό.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις βρασμένες φακές και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά μας. Σε ένα σέικερ βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το μέλι, το μηλόξυδο, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και περιχύνουμε τις φακές και τα λαχανικά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε εάν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε την σαλάτα μας κρύα.