...της Ρίτσας Στεφανάκη
ΥΛΙΚΑ:
- 200 γραμμάρια μπέικον ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού γραβιέρα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 4 μεγάλα αυγά 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.σούπας κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια
Εκτέλεση:
- Στρώνουμε το φύλο σφολιάτας σε ταρτιέρα στρωμένη με λαδόκολα και την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.
- Ζεσταίνουµε ένα αντικολητικό τηγάνι και σε µέτρια φωτιά ψήνουµε για 2΄-3΄ το ψιλοκοµµένο µπέικον, χωρίς άλλη λιπαρή ουσία.
- Τοποθετούµε το µπέικον στην ψηµένη τάρτα.
- Βάζουµε τα αυγά σε µπολ, προσθέτουµε τα φρέσκα κρεµµυδάκια, τη γραβιέρα, την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουµε. Τα χτυπάµε µε το σύρµα να αναµειχθούν καλά.
- Τοποθετούµε την τάρτα στη µεγάλη σχάρα του φούρνου και µε προσοχή ρίχνουµε λίγο λίγο το υγρό µείγµα.
- Βάζουµε εδώ κι εκεί τα κρύα κοµµάτια βουτύρου.
- Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά, µέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να πήξει η κρέµα. Αφήνουµε την quiche να κρυώσει για 15΄-20΄ και την κόβουµε σε κοµάτια.
*Για να σιγουρευτούµε ότι ψήθηκε η κρέµα βάζουμε
ένα µαχαίρι στο κέντρο, όπως στα κέικ. Αν βγει καθαρό είναι έτοιµη